Zadzwoń: 58 340 41 10 | E-mail: sekretariat@.archiwum..archiwum.pcen.gda.pl Akredytacja Pomorskiego Kuratora Oświaty decyzja nr 74/2020 z dnia 12.08.2020r.
Solidarni z Ukrainą 70-lecie CEN w Gdańsku
Pomorskie.eu Pomorskie w Unii

Smaki "Pana Tadeusza"

Z okazji Europejskich Dni Dziedzictwa Muzeum Pana Tadeusza przygotowało odczyt dotyczący kulinariów. 

Lektura naszej narodowej epopei daje mnóstwo okazji do zapoznania się z opisami posiłków.  Każdy z nas pamięta kreślone ręką Mickiewicza opisy wielogodzinnych uczt pełne nieznanych czy egzotycznych nazw produktów. Co takiego jedli bohaterowie „Pana Tadeusza”? Jakie były zwyczaje dotyczące posiłków? I ile z Mickiewiczowskiego bigosu znajdziemy w tym gotowanym dzisiaj?

Prezentację przygotowała Marta Dardzińska – pracowniczka Działu Obsługi Widowni Muzeum Pana Tadeusza, studentka filologii polskiej i historii sztuki na Uniwersytecie Wrocławskim.

Smaki Pana Tadeusza

Sylwia Kilanowska-Męczykowska